Wat zijn de meest effectieve manieren om je huis te isoleren?

Wat zijn de meest effectieve manieren om je huis te isoleren?

Doordat warmte opstijgt, verliezen de meeste huizen veel warmte via het dak, waardoor u onnodig veel moet stoken. Wanneer u het dak isoleert, gaat er tot wel tien keer minder energie verloren. Schuine én platte daken kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geïsoleerd.

De binnenzijde van het dak kan geïsoleerd worden met gesloten polyurethaanschuim. Doordat het polyurethaanschuim over een hoge dampdichtheid beschikt is het toepassen van folie(s) zoals bij het isoleren met glas/steenwol niet nodig. Dit bespaart werk en neemt tevens het risico op luchtlekkage weg. Het schuim kent een zeer hoge isolatiewaarde, en doordat het vloeibaar gespoten wordt dicht het alle naden en kieren in uw dakbeschot. Zoals reeds vermeld is het schuim zeer dampdicht, en het toepassen van damp remmende folie(s) is hierdoor niet nodig.

Na het dak kan de spouw worden aangepakt, de ruimte tussen buiten- en binnenmuur. De meeste woningen van na 1920 hebben zo’n spouwmuur. Vanaf de jaren 70 zijn huizen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Isoleren kan door de spouw met minerale wol, schuim of parels te vullen. Voor het na-isoleren van spouwmuren maakt Ratering Isolaties gebruik van Polyurethaan (PU-Schuim), HR++ EPS parels en Knauf Supafil (minerale wolvlokken). Het materiaal wat in uw spouwmuur toegepast kan worden is afhankelijk van diverse factoren. Een van onze ervaren adviseurs kan op basis van een inspectie aangeven welk materiaal in uw situatie het meest geschikt is. Meer informatie over de toe te passen materialen vindt u op onze isolatie materialen pagina.

Nog een belangrijke energiebesparende maatregel is isolatie van de onderzijde van de vloer op de begane grond. Dit kan gebeuren met isolatieplaten van minerale wol of kunststof isolatieplaten zoals tempex of met folie-isolatie of gespoten isolatieschuim. Door de vloer aan de onderzijde te isoleren middels polyurethaanschuim wordt deze afgesloten van het klimaat in uw kruipruimte. Hierdoor heeft de koude lucht in uw kruipruimte geen invloed meer op de temperatuur van uw vloer. Uw vloer zal dezelfde temperatuur aannemen als alle andere voorwerpen in de woning, hierdoor zijn tocht en koude voeten verleden tijd. Een ander bijkomend voordeel is de lucht en vochtdichtheid van de aangebrachte isolatielaag. Deze zorgt er tevens voor dat schimmels en vocht uw vloer niet meer aantasten. Hierdoor creëert u een beter leefklimaat in uw woning.

Als laatste HR-isolatieglas in ramen en deuren aanbrengen. Behalve dat isoleren vanwege de energiebesparing op de lange termijn goed voor het milieu is, heeft het nog een voordeel. Het wordt een comfortabel huis zonder tocht, vocht of kou; als het ware een warme jas.

Bron: Telegraaf

Terug naar het nieuwsoverzicht