Extra hypotheekruimte voor verduurzamende maatregelen

Extra hypotheekruimte voor verduurzamende maatregelen

Ga je een huis kopen? Voor verduurzamen mag je extra lenen. Neem in de hypotheek ruimte voor bijvoorbeeld betere isolatie en zonnepanelen. Je krijgt weliswaar hogere hypotheeklasten, maar je betaalt iedere maand minder voor energie. Bovendien stijgt de waarde van je nieuwe huis, help je het klimaat en ben je beter voorbereid op wonen zonder aardgas.

Bij het afsluiten van je hypotheek mag je extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000 euro. Voor € 9.000 heb je in een gemiddelde eengezinswoning bijvoorbeeld 10 zonnepanelen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Vraag je adviseur of hypotheekverstrekker naar de regeling 'extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen' of 'financiering van EBV'.

De voordelen op een rijtje

1. Grote kans dat je in je nieuwe huis gaat klussen of verbouwen. En als je toch bezig bent, is bijvoorbeeld isoleren een kleine extra moeite.

2. Je profiteert vanaf de eerste dag in je nieuwe huis van de voordelen: een lage energierekening en meer wooncomfort.

3. Denk vooruit en zet meteen een stap richting wonen zonder aardgas. De omschakeling naar nieuwe energie gaat sneller dan je denkt en wachten met goede isolatie of zelf energie opwekken is zonde. Alles wat je nu meeneemt in een verbouwing van je huis hoeft straks niet meer te gebeuren.

4. Je bent nu toch bezig met financiering, je hoeft niets extra’s te regelen op een ander moment en kunt het nu meteen meenemen. Check het bij je adviseur of hypotheekverstrekker.

5. Het voordeel van een hypotheek als financiering voor energiemaatregelen is dat in veel gevallen de looptijd 30 jaar is. De maandlasten voor een lening met lange looptijd zijn lager dan bij een lening met korte looptijd.

Voor welke maatregelen kun je extra lenen?

Deze verbeteringen aan je huis vallen onder de regeling ‘extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen’:

  • Isolatie van dak, vloer en gevel
  • HR++ en triple glas
  • Isolerende kozijnen en deuren
  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Energiezuinige ventilatie
  • Douche met warmteterugwinning

Rekenvoorbeeld woonlasten hoekwoning

Stel, je koopt een hoekwoning uit 1970 met dakisolatie, gewoon dubbel glas en een hr-ketel en je hebt hiervoor een hypotheek nodig van 202.000 euro. Je gaat deze woning verbeteren met spouwmuurisolatie, vloerisolatie en 10 zonnepanelen. Dit kost samen zo’n 8.000 euro. Je neemt hiervoor extra hypotheek. Je totale woonlasten dalen met 45 euro per maand.

UitgangspuntHypotheekNetto hypotheek- lasten per maand (euro) *Energiekosten per maand **Totale woonlasten per maand
Hoekwoning zonder energiemaatregelen€ 202.000€ 668€ 160€ 828
Hoekwoning met energiemaatregelen€ 210.000€ 694€ 90€ 784
Besparing op totale woonlasten per maand € 44

*) Uitgaande van bruto jaarinkomen 45.000 euro, 2,3% rente 10 jaar vast (risicoklasse 100% woningwaarde)
**) De energiekosten in dit voorbeeld zijn indicatief (bron: www.verbeterjehuis.nl). De levensduur van isolatie is meer dan 75 jaar, van zonnepanelen 25 jaar.

Wie bieden de extra hypotheek aan?

Niet alle geldverstrekkers bieden de extra hypotheek voor energiebesparing aan. Ook zijn er banken die het wel aanbieden, maar een renteopslag rekenen omdat ze een hypotheek tussen de 100 en 106 procent als een extra risicoklasse zien.

Vereniging Eigen Huis heeft een overzicht gemaakt van banken die het niet aanbieden, banken die aan aanbieden met renteopslag, en banken die het aanbieden zonder renteopslag. Bekijk het overzicht - (pdf) - augustus 2019.

Nu budget reserveren, straks klussen kiezen

Weet je bij het afsluiten van de hypotheek al welke energiemaatregelen je wilt nemen, en heb je ook al definitieve offertes van bedrijven? Dan kan je het geld voor de maatregelen meteen krijgen.

Weet je nog niet precies welke energiemaatregelen je wilt nemen, of heb je de bedrijven die het gaan uitvoeren nog niet uitgekozen? Dan kun je de keuze nog even uitstellen. Je hoeft bij het regelen van een extra hypotheek voor energiemaatregelen namelijk niet per se een plan met definitieve offertes aan te leveren. Bij een aantal hypotheekverstrekkers is het voldoende om een plan met voorlopige maatregelen en een voorlopige inschatting van de kosten te maken. Het geld komt dan in een bouwdepot. Dit depot wordt ook wel 'Energiebespaarbudget' genoemd.

De uitbetaling gebeurt op basis van de nota’s van energiemaatregelen die je daadwerkelijk hebt laten uitvoeren. Dat mogen dus andere maatregelen zijn dan je in je plan hebt opgenomen.

Bron: Milieu Centraal

Terug naar het nieuwsoverzicht