Effecten & Soorten Voegen

Goed voegwerk geeft de gevel een mooie en passende uitstraling. Het op tijd vervangen van de voegen zorgt ervoor dat er geen verdere schade aan de gevel komt, zoals scheuren of afbrokkelen van de gevel. Ook wordt het risico op vochtdoorslag en vorstschade verkleind.

Wat is voegwerk en wat is het effect van voegwerk?

Het voegwerk in een muur zit tussen twee bakstenen. Het voegwerk houdt de stenen bij elkaar en zorgt ervoor dat de gevel er mooi uit ziet. Elke soort voeg heeft een andere uitstraling en andere prijzen per m2. Met een voeg kan er bij de gevel bijvoorbeeld een modern uiterlijk worden gecreëerd of een mooi schaduweffect. Een gevel met slecht voegwerk kan de uitstraling van de gevel onnodig verslechteren.

Op welke wijze kunnen voegen worden gemaakt?

De voegen worden door Ratering Isolaties professioneel aangebracht met de techniek van een echte vakman en het juiste gereedschap. Om nieuwe voegen te kunnen plaatsten, moeten eerst de oude voegen worden verwijderd. Het verwijderen van de voegen kan op twee manieren. Bij zachte voegen worden de oude voegen verwijderd met een hamer en beitel. De meeste woningen hebben tegenwoordig echter harde voegen, hierbij moeten de voegen worden uitgeslepen. De nieuwe voegen worden per techniek anders aangebracht, maar het begint allemaal met het voegsel tussen de stenen te smeren. Vervolgens wordt het vakkundig afgewerkt met de juiste techniek om het gewenste effect te krijgen.

Welke soorten voegwerk zijn er?

Er zijn verschillende soorten voegwerk. Veel gebruikte soorten voegen zijn:

  • Bol geklopte voeg
  • Holle voeg
  • Platte voeg
  • Schaduwvoeg
  • Knipvoeg
  • Snijvoeg

Holle voeg en bol geklopte voeg

De bol geklopte voeg is grof afgewerkt waarbij de voegen bol uit de stenen steken. Bij de holle voeg is de voeg hol naar binnen afgewerkt tussen de stenen.

schaduw voeg en platte voeg

De platte voeg wordt strak afgewerkt en gelijk is aan de stenen van de gevel. De schaduwvoeg is naar binnen afgesneden met een hoek van 45 graden. Dit geeft een mooi schaduweffect op de gevel.

snijvoeg en knipvoeg

De knipvoeg en de snijvoeg zijn voegen waarbij de voeg is afgesneden. Er ontstaat een strakke belijning. De knipvoeg en de snijvoeg zijn bijna hetzelfde. Een knipvoeg steekt iets uit de gevel en bij de snijvoeg zijn de voegen gelijk aan de stenen.

Hoe gaat het gehele traject (van offerte tot uitvoering) in zijn werk?

Wanneer u een vrijblijvende aanvraag bij Ratering Isolaties heeft gedaan en een afspraak heeft gemaakt met één van onze specialisten komt deze bij u langs om de gevel te bekijken. Wij kunnen u helpen met de juiste keuze maken voor de soort voeg. Ook kunnen wij van Ratering Isolaties vrijblijvend advies geven of er extra werkzaamheden nodig zijn voor het optimale resultaat, zoals het gevel reinigen, voegen schoonmaken, impregneren en/of isoleren van de gevel.

Vervolgens gaat onze expert op de afgesproken dagen naar uw wens aan de slag. Hoe lang het traject duurt verschilt per soort voegwerk en gevel. Ook zijn er verschillende soorten stenen die in gevels zitten, waardoor het aantal voegen en prijs en tijd per m2 kunnen verschillen.

Wilt u meer informatie over ons voegwerk?

Neem voor meer informatie over voegwerk contact op of vraag vrijblijvend een offerte aan.