Vleermuizen in de spouwmuur: dit moet je weten
Als je vleermuizen in je spouwmuur hebt, kun je niet zomaar isoleren. De Wet natuurbescherming verbiedt het doden van vleermuizen of het verstoren van hun verblijfplaats. Hierdoor is een ecologisch onderzoek vereist voordat je kunt isoleren. Dit onderzoek is noodzakelijk om te bevestigen dat er geen vleermuizen meer aanwezig zijn, waarna de provincie vrijstelling kan verlenen voor isolatie.
Gelukkig is Ratering Isolaties gecertificeerd voor het natuurvriendelijk isoleren van uw spouwmuren. Tot 2027 mogen huiseigenaren de woning natuurvriendelijk laten isoleren zonder uitgebreid onderzoek, mits dit gebeurt buiten de winterslaap en het kraamseizoen van de vleermuizen. In de praktijk betekent dit dat de spouwmuren diervrij gemaakt kunnen worden in de periode van begin augustus tot half november en in een korte periode van begin maart tot begin april. Zorg er dus voor dat uw project tijdig bij ons ingepland staat! Met de service van Ratering Isolaties ben je verzekerd van een verantwoorde isolatie van je woning.
In de afgelopen jaren is de aandacht voor natuurvriendelijk isoleren sterk toegenomen. Dit houdt in dat we rekening houden met de impact van isolatie op de lokale fauna. Een zorgvuldige voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat dieren niet worden geschaad door isolatieprojecten en dat hun leefgebieden behouden blijven. Ratering Isolaties voldoet aan de landelijke wetgeving omtrent het natuurvrij maken van uw spouwmuren voordat deze geïsoleerd kunnen worden.
Traditionele isolatiemethoden kunnen schadelijk zijn voor dieren. Vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren gebruiken vaak de spouwmuren en daken van huizen als schuilplaats. Bij isolatieprojecten kunnen deze dieren onbedoeld worden ingesloten of verdreven. Een natuurvriendelijke benadering betekent dat Ratering Isolaties rekening houdt met deze dieren.
In Nederland is er wet- en regelgeving die de bescherming van dieren bij bouw- en renovatiewerkzaamheden waarborgt. De Wet Natuurbescherming stelt dat er rekening gehouden moet worden met beschermde diersoorten tijdens isolatieprojecten.
Er zijn diverse voorbeeldprojecten in het noorden van Nederland waar natuurvriendelijk isoleren met succes is toegepast. Onze expert komt graag eens bij je langs om de mogelijkheden te bespreken. In enkele gevallen zijn er samenwerkingen tussen gemeenten en natuurorganisaties opgezet om gezamenlijke richtlijnen te ontwikkelen en te implementeren.
Een landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren is cruciaal om de biodiversiteit te beschermen en de impact op dieren te minimaliseren. Door ecologisch onderzoek, aangepaste isolatiemethoden en voortdurende monitoring kunnen we ervoor zorgen dat onze bouw- en renovatieprojecten niet ten koste gaan van de natuur. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, bouwsector en burgers om bij te dragen aan een duurzame en diervriendelijke toekomst.