Actuele budgetcijfers Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Actuele budgetcijfers Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Wilt u weten hoeveel budget er nog beschikbaar is voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)?

Het subsidiebudget voor 2021 bedraagt € 124 miljoen voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten. Dit budget is bestemd voor particulieren en zakelijke gebruikers. Voor zakelijke gebruikers geldt dat zij niet in aanmerking komen voor investeringen die betrekking op isolatie en warmtenetten.

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat of maatregel hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp en isolatie en de energieprestatie daarvan. De indicatieve bedragen staan op de apparatenlijsten. Voor de aansluiting op een warmtenet geldt een vast bedrag van € 3.325.

Stand van zaken 2021

Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenetten door zakelijke gebruikers en/of particulieren bedraagt in 2021 € 124 miljoen. Van januari tot en met juni 2021 zijn er 17.631 aanvragen ingediend voor 37.275 apparaten en/of maatregelen.

De deels geschatte claim van deze aanvragen bedraagt € 38,8 miljoen. De geschatte budgetclaim 2021 is inclusief particuliere aanvragen.

Voor het onderdeel isolatie is een bedrag van € 20,1 miljoen geclaimd, wat weer kan worden onderverdeeld naar verschillende typen isolatie.

Het beschikbare subsidiebudget voor investeringen in windturbines en zonnepanelen door zakelijke gebruikers bedraagt in 2021 € 40 miljoen. Van januari tot en met mei 2021 zijn er 633 aanvragen ingediend. De claim van deze aanvragen bedraagt € 6,0 miljoen.

Cijfers per gemeente en provincie

Wilt u weten hoeveel Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in uw provincie of gemeente is verleend? En voor welke apparaten? U ziet het in een oogopslag in de ISDE Viewer van Nederland. De gegevens vanaf 1 januari 2016 (de start van de regeling) tot en met 31 december 2020 zijn in deze viewer verwerkt. Per 1 januari 2021 is de ISDE-regeling samen met de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) opgegaan in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (afgekort ook ISDE).

Bron: RVO

Terug naar het nieuwsoverzicht